ТИЖДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ

ТИЖДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ

В КЗ «НОВОМИРГОРОДСЬКА СПЕЦІАЛЬНА ШКОЛА КОР»

З 4 по 8 березня проходив Тиждень української мови та літератури, який поєднав у собі заходи, котрі присвячені Шевченківським дням.

Вшанування Великого Кобзаря – гідний привід для педагогів та їх вихованців згадати Пророка України шляхом проведення тематичних уроків української мови і літератури, низки цікавих позакласних заходів з метою ширшого ознайомлення з маловідомими сторінками непростого життя поета, його самобутнім світоглядом, неповторністю художньої творчості, задля становлення національної свідомості шкільної молоді, усвідомлення величі культури рідної держави.

Було організовано та проведено:

- Мультимедійна вікторина-гра у 6 класі "Що ми знаємо про Тараса Шевченка", котра мала на меті: розширювати знання дітей про життя і творчість Тараса Шевченка, сприяти вихованню національної самосвідомості, формувати громадянську і загальнокультурну компетентності, бажання читати твори Тараса Шевченка, збагачувати словниковий запас, розвивати творчі здібності, виховувати любов до національної культури, прагнення бути справжніми українцями, виховувати почуття гордості за Україну.

- Березнева сторінка у 5 Б класі "Доля Тараса Шевченка". Мета: виховувати інтерес до життя і творчості великого Кобзаря, любов і шану до народного поета, розвивати пам'ять, мислення, читацькі інтереси.

- Вчитель української мови та літератури Ошурко О.М. організувала заходи до шевченківських днів:

Для 5-А класу- веб-квест «Шевченкова весна», який сприяв розширенню знань учнів про поетичну спадщину Т.Г.Шевченка та розвитку креативності учнів.

Учні 11 класу досліджували постаті жінок Тараса та їх вплив на життя та творчість видатного поета.

Кожен клас також отримав різні за ступенем складності завдання «Розшифруй послання Кобзаря».

Основною метою проведення даних заходів було не лише вивчення національної літературної спадщини, а й стимулювання до самостійного дослідження та розвитку критичного мислення.

- Класний керівник 2 класу Ткаченко Т.А. провела годину спілкування "Що ми знаємо про Шевченка?", а також учень Павло Медвєдєв підготував уривок з вірша Т.Г. Шевченка " І досі сниться:під горою"

- Кошелик С.М. провела "Мовні посиденьки", на яких учні розширили знання про мову. Під час ігор діти збагачували свій словниковий запас.

- Класний керівник 3 класу Шуригіна О.М. провела персоніфіковану годину спілкування на тему "Я- Шевченко", в ході якої діти ознайомились із життєвим і творчим шляхом Т.Г.Шевченко, а потім в образі Кобзаря розповіли про себе. Як підсумок, дітки створили фліпбук "Т.Г. Шевченко", узагальнивши так свої знання з теми.

- Класний керівник 3-м класу Зінченко С.В. провела розповідь на тему " Дитячими шляхами Тараса Шевченка".В ході розповіді розширили знання про життя і творчість Тараса Шевченка.

- Здобувачі освіти 6, 8, 9 класу опрацювали презентацію "15 цікавих фактів про українську мову". Вихованці ознайомилися з цікавими, невідомими фактами про українську мову, що дало змогу відчути гордість за культуру та свій народ. На сьогодні творчість великого Кобзаря є актуальною як ніколи, тому важливо виховувати сучасну молодь через образне слово великого митця. Так, учні 6 класу вчилися читати поезію Тараса Григоровича Шевченка «І досі сниться…» українською жестовою мовою, знайомилися з висловами Кобзаря, які стали крилатими. Діти вдосконалили навички виразного читання, правильного сприймання поетичних творів. Учні 6, 8 класу взяли участь у мовознавчій вікторині "Чарівні прислів'я". Діти в ігровій формі пригадали українські прислів'я, дізналися їх значення, що сприяло розширенню їх кругозору, збагачення словникового запасу. Вихованці вчилися аналізувати, думати, узагальнювати, працювати в команді.Важливе завдання сьогодні - виховати справжнього українця, гідного жити у вільній та незалежній державі!

- Вчитель 1-А класу Брижіцька М. К. провела "Інформаційну хвилину: "Біографія Т. Г. Шевченка"" . Переглянувши презентацію діти ознайомились з біографією Великого Кобзаря. За допомогою мнемотаблиці прочитали вірш "Садок вишневий біля хати". Разом з вчителем оформили пантбук.

- З нагоди відзначення 210 річниці з дня народження Т. Г. Шевченка з учнями 6 класу провели заняття «Шляхами поезій Т.Г.Шевченка»

- З учнями 2 класу вихователем проведено бесіду на тему"Наш Кобзар-Тарас Шевченко'. Виготовили аплікацію до вірша "Тече вода з-під явора".

- Учні 9 класу інтерпретували вірш у пісні "Думи мої..."

- Класний керівник 9 класу, Воймаренко Т. В. провела розважально - інтелектуальну гру "Солов'їна мова". Метою було формувати розуміння дітей, що українська мова - наш скарб; спонукати їх до творчої праці, розвивати мислення, увагу, пам'ять; виховувати патріотизм, любов до Батьківщини.

- Учні 8 класу вшанували пам'ять Тараса Шевченка з нагоди Дня його народження,поклали квіти до пам'ятника та прочитали вірші.

- Вчитель 4 класу Ошурко О.В. провів Літературні читання НУШ «Лего-Кобзар».

- Вчитель 7-б класу Зубріцька І.В провела "Інформаційну хвилину: "Біографія Т. Г. Шевченка"" . Переглянувши презентацію діти ознайомились з біографією Великого Кобзаря та творчістю.

- До відзначення 210 річниці з дня народження Т.Г.Шевченка, здобувачі освіти 5 Б класу провели заняття "Шевченко - поет, художник,революціонер ". Декламували уривок вірша "Зоре моя вечірняя ".

- Учні 1- А класу відвідали шкільну бібліотеку. Вихованці ознайомилися з цікавими фактами про Великого Кобзаря, його життям та творчістю.

- Виховна година на тему:"Вшануємо Тараса Шевченка"з учнями 9 класу.

- Учні 11 та 12 класів переглянули фільм "Кобзар. Історія однієї книги" та обговорили відеопрезентацію "Цікаві факти з життя поета"

- Учні 8 класу вшанували пам'ять Тараса Шевченка з нагоди Дня його народження,поклали квіти до пам'ятника та прочитали вірші.

- З учнями 3 класу відвідали поетичну вітальню в шкільній бібліотеці на тему:" Кобзар"- святиня українського народу ", декламували вірші Т. Шевченка.

- 5-А декламація вірша Пащак Миколою та Кулинич Василем "За сонцем хмаронька пливе" жестовою мовою

- Напередодні дня народження великого Кобзаря та з метою вшанування пам'яті письменника педагоги закладу БажановськаН.М., Романенко А.Ю., Помпа О.В. організували для учнів 9, 11 та 12 класів покладання квітів до пам'ятника Т.Шевченка. В ході екскурсії Романенко А.Ю. ознайомила здобувачів освіти з періодом перебування Шевченка у нашому краї.

- Здобувачі освіти 5-Бкл.,12кл.Написання диктанту"Квітни,рідне слово".5-Бкл., 8кл.Мовознавча гра "У царині української мови та літератури".8кл.,12кл.Гра- вікторина"Шевченко і Україна".

Усі заходи Шевченківських свят у рамках тижня були ретельно підготовані й успішно проведені. На відкритих та позакласних заходах використовувалися інформаційно-комунікативні технології, інтерактивні методи, що сприяло кращому засвоєнню матеріалу здобувачами освіти, вихованню поваги до творчості Кобзаря, залучення дітей до глибин шевченківської мудрості, утвердження його духовних заповідей як важливого чинника консолідації суспільства.

Як весняні води могутнього Дніпра, нехай лине вічно жива в народі слава Великого Кобзаря. Бо він – це наша душа, наша мудрість, це наша слава – безсмертний геній великого народу.

#Новомиргородська_спеціальна_школа_КОР

#ОсвітнійПростірКіровоградщини

#Департамент_освіти_і_науки_Кіровоградської_ОДА

Кiлькiсть переглядiв: 9

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.