День вишиванки

Вишиті рушники на добру згадку про випускників...

З нагоди Дня вишиванки ми вирішили розповісти читачам нашої сторінки у FB про значення вишивки для нашої школи, адже саме техніка вишивання є для наших учнів та педагогів символічною.

Вже протягом багатьох років учні випускних класів Nasha Shcola готують колективно вишиті рушники із власними прізвищами та іменами, дарують їх під час лінійки з нагоди Останнього дзвінка школі. І це стало гарною традицією. Роботи прикрашають фойє освітнього закладу.

Ідея вишити перший рушник саме у нашій школі виникла у вчительки трудового навчання Малиш Наталія Леонідівна, яка привезла такий досвід із курсів підвищення кваліфікації ще у 2009 році. Та це переросло у цілий довготривалий проєкт, в якому беруть участь старшокласники. Перед початком роботи над створенням вишиваного рушника проводиться підготовчий етап - творчий колектив вивчає історію української вишивки, різноманіття орнаментів та візерунків, символіку кольорів, обирає необхідні матеріали: нитки, мереживо та визначається із дизайном майбутнього рушника. Теоретичні знання допомагають створити кожен новий виріб особливим, оригінальним, по-своєму гарним. Для нас, педагогів, такий подарунок, створений руками наших учнів, є цінним, адже це яскраве нагадування про кожного випускника. Цьогоріч випускників 12 класу у школі немає, але робота над створення чергового вже розпочалась учнями 11 класу, майбутніми випускниками 2021-2022 н.р.

Та зацікавила вишивкою наших учнів на початку 2000-х років Загоруйко Інна Валентинівна, яка на той час працювала у школі помічником вихователя і мала декілька годин гурткової роботи з художньої вишивки. Зараз вона на заслуженому відпочинку. Цілі картини створювали учні за допомогою різнобарвних ниток та власної фантазії, адже тоді не було вільного доступу до Інтернету, звідки можна було б взяти якусь ідею. Інна Валентинівна згадує своїх найталановитіших вихованців - Сашу Савченка і Таню Шулешко. Хлопець був дуже активним, непосидючим, але захоплення вишивкою змінило його характер. Він сам добирав всі необхідні матеріали, кольори ниток, знаходив тканину, а потім приходив до Інни Валентинівни за допомогою по техніці. Таня зацікавилась вишивкою ще в підготовчому класі. Після закінчення школи вступила на навчання за покликанням. І зараз професійно займається вишиванням. Інна Валентинівна каже: " Тоді вишивали всі діти у школі, навіть ті, які не мали хисту у даному напрямі, і на той час у дітей було значно більше бажання до розвитку власних здібностей, а зараз, на жаль, гаджети заполонили весь вільний час сучасної молоді, тому і займаються діти творчістю значно менше."

Та все ж і зараз наші педагоги знаходять методи, які дозволяють підтримати та зберегти традиції української вишивки у рушниках, які є цінними для історії нашої школи. Лише невелику частину робіт наших вихованців ми публікуємо для вас, наші читачі.

Кiлькiсть переглядiв: 51

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.